Ga direct naar: Snelkoppelingen Hoofdmenu Zoeken Hoofdinhoud
Home > Inwoner > Wonen in Haaksbergen > Dierenoverlast > Eikenprocessierups
De eikenprocessierups die de laatste jaren steeds verder oprukt in ons land, is de afgelopen jaren ook in Haaksbergen gesignaleerd. De rupsen kunnen met name in de zomerperiode voor ongemak (huidirritaties en allergische reacties) zorgen. Net als voorgaande jaren wordt er dit voorjaar binnen de Gemeente Haaksbergen een preventieve bestrijding van de rupsen uitgevoerd door een erkend bedrijf.
Het ongemak dat door de processierups wordt veroorzaakt is het grootst in de periode van half mei tot eind juni, als de rupsen brandharen krijgen. Maar ook in de daaropvolgende maanden kan er nog ongemak optreden, als de brandharen (de rupsen veranderen dan van pop in een vlinder) vanuit de nesten door de wind verder worden verspreid.
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwintert. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellinghuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in processie op zoek naar voedsel.
Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000! Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien.
Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. De overlast van de brandharen van de rups start meestal in mei en loopt door tot en met augustus.
Het is goed om elk contact met de rupsen of resten ervan zoveel mogelijk te vermijden. Na aanraking van een rups of een brandhaar moet men vooral niet gaan wrijven of krabben; het is beter om de huid of ogen goed af te spoelen met water. Klachten verdwijnen meestal binnen twee weken. Maar als iemand ernstige klachten krijgt, kan hij of zij zich het best bij de huisarts melden.
Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Kies wanneer het mogelijk is voor een andere route waar geen besmette bomen staan.
Als de eikenprocessierups in uw woonomgeving voorkomt probeer te voorkomen dat brandharen of nesten de woning binnenwaaien. Houd zandbakken zoveel mogelijk gesloten en laat geen speelgoed buiten liggen. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen, welke kunnen verwaaien. Als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur daar een deskundig bedrijf voor in of vraag daarover advies bij uw gemeente.
Voor de bestrijding van de eikenprocessierups heeft de gemeente een erkend bedrijf in de arm genomen. Op locaties waar voorgaande jaren rupsen werden aangetroffen wordt een bespuiting uitgevoerd met een biologisch afbreekbaar middel. Zodra het blad aan de bomen zit zal er kort daarna worden begonnen met de bestrijding.
Inwoners die in hun omgeving bomen zien die besmet zijn met eikenprocessierupsen of het vermoeden hebben dat er eikenprocessierupsen zijn, wordt gevraagd dit bij de gemeente te melden: telefoon (053) 573 45 67. Men kan ook aanvullende informatie krijgen via de GGD Milieu- en Gezondheidslijn: 0900 2777777.
Blankenburgerstraat 28,
7481 EB Haaksbergen
Telefoon: (053) 573 45 67
gemeente@haaksbergen.nl