Ga direct naar: Snelkoppelingen Hoofdmenu Zoeken Hoofdinhoud
Home > Inwoner > Vergunningen en plannen > Omgevingswet
De Omgevingswet is een nieuwe wet, die voor heel Nederland geldt. Hierin staan alle wetten en regels voor de fysieke leefomgeving. Kortom; een wet die gaat over alles wat u buiten ziet, hoort of ruikt.
De Omgevingswet is op 1 januari 2024 in werking getreden en regelt alles voor de ruimte waarin we wonen en werken (ook wel: de leefomgeving). Deze wet bundelt en vereenvoudigt regels voor hoe we omgaan met natuur, milieu, bouwen en wonen.
Zodra u iets wilt veranderen in uw leefomgeving krijgt u te maken met de Omgevingswet. Denk aan het verbouwen van uw huis of het plaatsen van een bedrijfspand. Ook als uw buren iets gaan veranderen aan de leefomgeving kunt u te maken krijgen met de Omgevingswet. De wet biedt u de mogelijkheid om uw mening te geven over veranderingen in de leefomgeving.
De oude regelgeving bestond uit veel verschillende wetten. In de nieuwe regelgeving is al deze wetgeving in één wet opgenomen: de Omgevingswet. Deze nieuwe regelgeving heeft ten doel:
Wilt u spreken met iemand van de gemeente? Dan kunt u contact opnemen met beleidsmedewerker Isa Waage via mail: vergunningen@haaksbergen.nl of telefonisch: (053) 573 45 67.
Wilt u algemene informatie inwinnen over de Omgevingswet, kijk dan op Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).
Wilt u direct een vergunningsaanvraag doen? Ga naar het Omgevingsloket.
De Wet kwaliteitsborging (Wkb) behoort tot de nieuwe Omgevingswet (die op 1 januari 2024 is ingevoerd) en moet zorgen dat meer toezicht en controle in de bouw plaatsvindt. De technische vergunningstoets wordt niet meer uitgevoerd door de gemeente, maar wordt toevertrouwt aan onafhankelijke ‘kwaliteitsborgers’. De Wet kwaliteitsborging gaat stapsgewijs in. Dit betekent dat niet elk bouwwerk wordt gecontroleerd door kwaliteitsborgers. Op dit moment geldt dit alleen voor gevolgklasse 1: bijvoorbeeld eengezinswoningen en kleine bedrijfspanden. Bij gevolgklasse 2 en 3 (grotere gebouwen) wordt de technische toets nog steeds door de gemeente uitgevoerd.
Voor meer informatie over de Wet kwaliteitsborging kunt u het volgende artikel raadplegen: Wat is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)?
Via het Omgevingsloket kan iedereen informatie over de fysieke leefomgeving digitaal bekijken. Dit loket bestaat uit vier onderdelen:
Via het Omgevingsloket kunt u dus kijken of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met ons Servicepunt via vergunningen@haaksbergen.nl.
U kunt er voor kiezen om voorafgaand aan het indienen van een officiële vergunningsaanvraag eerst een vooroverlegplan in te dienen. Hiervoor kan u gebruik maken van het formulier Verzoek beoordeling vooroverlegplan. (pdf |128 KB). Dit vooroverlegplan kan worden ingediend om de haalbaarheid van het bouwplan te toetsen. In de volgende situaties is het in ieder geval handig om een vooroverlegplan in te dienen:
Bij het vooroverlegplan moet u de volgende stukken voegen:
Aan het vooroverlegplan zijn kosten verbonden, genaamd leges. Voor een vooroverlegplan betaalt u eenmalig € 285 ,- euro. Indien u een vergunning nodig heeft voor het bouwplan, wordt de € 285 ,- euro van de leges voor de officiële aanvraag afgetrokken.
U kunt het verzoek indienen per post (Postbus 102, 7480 AC Haaksbergen), per e-mail (gemeente@haaksbergen.nl) of persoonlijk afgeven aan de balie in het gemeentehuis (locatie: Blankenburgerstraat 28 te Haaksbergen). Denk er aan dat in alle gevallen het formulier volledig is ingevuld en voorzien is van een handtekening. Als u nog verdere vragen heeft met betrekking tot het vooroverlegplan kunt u contact opnemen via vergunningen@haaksbergen.nl.
BeSI is de afkorting voor de Beschermde SoortenIndicator. Sinds de samenvoeging van wetgeving valt natuurbescherming onder de Omgevingswet (per 1 januari 2024). BeSI is de landelijke bron voor informatie over beschermde planten en dieren. Bij het doen van een aanvraag krijgt u een BeSI-rapport, met daarin advies over welke beschermde planten en dieren kunnen leven op uw erf en hoe hiermee om te gaan als er ingrepen in de fysieke leefomgeving plaatsvinden.
Voor meer informatie over BeSI kunt u de website van Bij12 raadplegen. Heeft u de vergunningcheck gedaan en loopt u vast bij de vragen over beschermde planten of dieren? Neem contact op met ons Servicepunt via vergunningen@haaksbergen.nl.
Blankenburgerstraat 28,
7481 EB Haaksbergen
Telefoon: (053) 573 45 67
gemeente@haaksbergen.nl