Het Waarveld

Begraaf- en gedenkpark Het Waarveld bestaat sinds 1985 en is gelegen in een prachtige en bosrijke omgeving.

Het onderhoud is gericht op de aandacht voor de belevingswaarde van de natuurlijke omgeving, de historie en het respect voor de bezoekers. Verder beschikt Het Waarveld over diverse asbestemmingen in de vorm van twee columbaria, een urnveld en een strooiveld.

Begraven

Begraven worden kan alleen op begraaf- en gedenkplaats Het Waarveld. Voor een particulier graf kan er gekozen worden voor een termijn van 10 jaar, 20 jaar of 40 jaar. Verlengen van de periode kan met een termijn van 5, 10 en 20 jaar.

Natuurbegraven

Aan de rand van het Buurserzand is er een gedeelte voor natuurbegraven aangelegd. De graven kennen hier een natuurlijke uitstraling met een Twentse veldkei. Deze keien komen van oudsher in deze streek voor en staan symbool voor de eeuwigheid en hebben geen grafonderhoud nodig. Dit komt omdat de graven worden opgenomen in de natuur. Een natuurgraf is voor onbeperkte tijd doordat de natuur het graf in volledig opneemt en het onderhoud wordt door de natuur zelf verzorgd.


(Video gemaakt door KYBYS ingenieurs en adviseurs)

De plek van het graf kunt u geheel zelf kiezen en eventueel reserveren. 

Voorwaarden voor een natuurgraf

  • Voor de kist, asbus of urn mogen alleen biologisch afbreekbare materialen worden gebruikt, zoals hout, karton, papier, bamboe, riet of een ecologische urn.
  • Sierraden en een bril mogen niet worden begraven.
  • De kleding van de overledene is zoveel mogelijk van natuurlijk, afbreekbaar materiaal, zoals katoen, wol, zijde, jute of linnen.
  • Voor de natuur graven levert de gemeente een (onbehandelde) veldkei aan. Deze veldkei is voorzien van het grafnummer en een gedenkplaatje waarin de naam van de overledene wordt gekerfd. Dit is het enige gedenkteken dat gebruikt mag worden. Andere voorwerpen of beplanting op en om het graf zijn niet toegestaan. De veldkei mag niet worden bewerkt.
  • Op het gedeelte van de natuurgraven mag niets gepland, gezaaid of verplaatst worden. Bloemen en andere attributen die meekomen met de uitvaart worden door de beheerder na drie weken van de begraafplaats verwijderd.
  • Losse snijbloemen en veldbloemen zonder verpakking, ijzerdraad, touw of steekschuim mogen altijd worden neergelegd. Na een week worden de bloemen door de beheerder weggehaald.

Huisregels

  • U bent welkom van 8:30 uur tot zonsondergang.
  • Graag op de paden blijven.
  • Graag uw motorvoertuig achterlaten op de parkeerplaats voor de ingang. Bent u slecht ter been of heeft u mateiaal mee die u nodig heeft op de begraafpaats, dan mag u met uw motorvoertuig de begraafplaats oprijden. Wij verzoeken u wel langzaam te rijden (niet sneller dan 5 km per uur) en alleen te parkeren op de daarvoor bestemde plekken. De beheerder moet er altijd langskunnen.
  • Honden zijn welkom zolang ze aangelijnd zijn.
  • Het plaatsen en/of verwijderen van (delen) van grafbedekking mag alleen in overleg met de beheerder.
  • Op het gedenkpark zijn diverse servicepunten. Bij deze punten kunnen bezoekers terecht voor gereedschap om de graven te verzorgen. Er is een bloementafel waaraan gewerkt kan worden voor het inplanten van potten of het schikken van bloemen. Bij elke tafel ligt klein handgereedschap en een gieter klaar om te gebruiken bij het verzorgen van de graven. Na gebruik moeten gereedschap en gieters weer teruggebracht worden naar het servicepunt. Wij vragen wij u correct met het materiaal om te gaan en het afval enkel in de daarvoor bestemde containers te gooien. Zo houden we het netjes.
  • Het is niet toegestaan eigen gereedschap op de velden achter te laten. Dit wordt door de beheerder weggehaald. Ook bloempotten die niet op de graven staan, worden weggehaald.
  • Vissen bij de vijver is toegestaan, maar alleen voor de poort ter hoogte van de parkeerplaats.

Locatie

Begraaf- en gedenkpark Het Waarveld
Waarveldweg
7481 EL Haaksbergen

Contactgegevens

Blankenburgerstraat 28,
7481 EB Haaksbergen
Telefoon: (053) 573 45 67
gemeente@haaksbergen.nl