direct naar inhoud van 4.3 Bodem
Plan: Bedrijventerrein Stepelerveld, fase 1
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1081-0001

4.3 Bodem

Ten aanzien van de bodemkwaliteit geldt de Wet bodembescherming (Wbb) en het (bijbehorende) Besluit bodemkwaliteit. Gestreefd wordt naar een duurzaam gebruik van de bodem. Bij een ruimtelijk plan moet de bodemkwaliteit van het betreffende gebied inzichtelijk worden gemaakt. Hierbij is van belang te weten of er bodemverontreiniging is die de functiedoelen kan frustreren, of er gezondheidsrisico's of ecologische risico's daardoor zijn en wat de mogelijkheden zijn om er tijdig iets aan te doen. Hiervoor is wettelijk verplichte informatie over de bodemkwaliteit nodig.

Het uitgangspunt wat betreft de bodem in het plangebied is, dat de kwaliteit ervan zodanig dient te zijn dat er geen risico's zijn voor de volksgezondheid bij het gebruik van het plangebied voor de voorgenomen functie(s).

Ten behoeve van het inzichtelijk maken van de milieuhygiënische situatie van de bodem ter plaatse, zijn door ARCADIS historische onderzoeken uitgevoerd conform NEN 5725 “Leidraad bij het uitvoeren van vooronderzoek bij verkennend, oriënterend en nader onderzoek”. Doel van de onderzoeken is om verdachte deellocaties binnen de onderzoekslocatie in kaart te brengen.

De onderzoeken hebben in 2007 en respectievelijk in 2012 plaatsgevonden. Het onderzoek dat in 2012 is uitgevoerd, betreft een actualisatie van het onderzoek uit 2007. Deze actualisatie heeft plaatsgevonden omdat het ontwerp bestemmingsplan uit 2007 voor het plangebied Stepelerveld is gewijzigd. Het huidige plangebied heeft een andere omvang dan het gebied dat destijds is onderzocht. Daarnaast is ook het uitgevoerde bodemonderzoek verouderd.

Het onderzoeksrapport in bijlage 3 van deze toelichting heeft betrekking op de meest recente stand van zaken en is uitgevoerd voor het gehele plangebied van bedrijventerrein Stepelerveld.

Resultaten bodemonderzoek

Op basis van het uitgevoerde onderzoek zijn de volgende conclusies getrokken:

  • Enkel op perceel Hengelosestraat 192 is voor zover bekend een asbestonderzoek uitgevoerd. Aangetoond is dat het niet voorkomt in een concentratie boven de 100 mg/kg ds.
  • De op de luchtfoto uit 1944 aanwezige gebouwen c.q. stallen, die later mogelijk zijn afgebroken, kunnen als dakbedekking asbestgolfplaten hebben gehad. Bij de sloop kunnen resten hiervan in de grond terecht zijn gekomen. De locatie aan de Stepelerveldweg 31 is daarom asbestverdacht.
  • Verder is geen informatie aangetroffen met betrekking tot de aan-/afwezigheid van asbest binnen de deellocaties.
  • In het Historisch Bodembestand van de gemeente Haaksbergen komen geen verdachte deellocaties voor die binnen het plangebied gelegen is.
  • In de bovengrond zijn zware metalen, minerale olie, EOX en PAK boven de streefwaarde aangetoond (aan de Elektrostraat 3 en de Hengelosestraat 65). In de ondergrond zijn geen verhoogde gehalten aangetroffen.
  • In het grondwater worden over het algemeen licht tot matig verhoogde concentraties zware metalen en/of vluchtige aromaten aangetoond. Ter plaatse van de Hengelosestraat 65 en de Kolenbranderweg 53 zijn in het grondwater nikkel en chroom boven de interventiewaarde aangetoond (in 1996). Deze concentratie is toegeschreven aan het agrarisch gebruik van de locatie in het verleden.
  • Binnen het plangebied zijn voor zover bekend zes Wm-vergunningen verleend, voor agrarische bedrijven (fokken en houden van varkens, schapen en/of rundvee). Op de percelen Hengelosestraat 192 en Stepelerveldweg 31 is een bovengrondse (diesel)tank aanwezig.
  • Buiten het plangebied op het perceel van de Kolenbranderweg 47 heeft een ondergrondse HBO-tank gelegen tot 1993.
  • Juist ten zuiden van het plangebied is een gemeentewerf gerealiseerd. Uit overleg met de gemeente is duidelijk geworden dat deze werf geen stort betreft, maar in gebruik is voor onderhoud en opslag van machines en materialen en dergelijke. Gelet op de overwegend noordwestelijke stromingsrichting van het freatisch grondwater in de gemeente Haaksbergen, zou eventuele (toekomstige) verontreiniging zich in de richting van het plangebied kunnen verspreiden.

Op basis van de huidige beschikbare gegevens geldt dat er enkel op de locatie van de gesloopte stallen aan de Stepelerveldweg 31 aanleiding bestaat om aanwezigheid van asbestverdacht materiaal te verwachten. Wij adviseren om tijdens uitvoer van veldwerkzaamheden, met name nabij de aanwezige bebouwing en op de locatie van de gesloopte stal, alert te zijn op de aanwezigheid hiervan op of onder het maaiveld en bodem.

Naar aanleiding van deze resultaten wordt geadviseerd de milieuhygiënische grond- en grondwaterkwaliteit van de nog nietonderzochte delen van het plangebied verkennend te onderzoeken, waarbij de drie aanwezige tanks apart dienen te worden onderzocht. De onderzoeken dienen te worden uitgevoerd conform de NEN 5740.

  • Vanwege mogelijke verspreiding van verontreiniging met het grondwater vanuit de gemeentewerf, adviseren wij u in de zuidoost-hoek van Stepelerveld een peilbuis te plaatsen.
  • Vanwege mogelijke verspreiding van verontreiniging met het grondwater vanuit de ondergrondse HBO-tank op Kolenbrandersweg 47, adviseren wij u in de zuidoost-hoek van Stepelerveld een peilbuis te plaatsen.
  • Geadviseerd wordt om een verkennend bodemonderzoek uit te voeren naar eventuele bodemverontreiniging bij de autoreparatieinrichting aan de Hengelosestraat 65.
  • Daarnaast moet, ten behoeve van de aanvraag van bouwvergunningen, bepaald worden of de beschreven bodemonderzoeken op dat moment nog representatief zijn voor de aanwezige milieuhygiënische bodemkwaliteit. Voor de percelen waarvoor het onderzoek niet meer representatief is, moet opnieuw een verkennend bodemonderzoek conform de NEN 5740 worden uitgevoerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0158.BP1081-0001_0004.jpg"

Locaties die in bodemonderzoek genoemd worden

Conclusie bedrijventerrein Stepelerveld , fase 1

Voor het onderhavige plangebied voor fase 1 van het bedrijventerrein Stepelerveld dat gesitueerd is in het zuidwesten van het bedrijventerrein Stepelerveld zijn geen bodemverontreinigingen aangetroffen. Nader onderzoek voor deze locatie is derhalve niet noodzakelijk.