Groenadoptie

Gepubliceerd: 30-6-2022

In Haaksbergen is het sinds enkele jaren mogelijk om een stukje gemeentegroen te adopteren. Groenadoptie - zoals het heet - biedt buurtbewoners de mogelijkheid om met elkaar én vrijwillig (maar niet vrijblijvend) gemeentelijk groen te onderhouden en te verfraaien. Groenadoptie is daarmee niet alleen een verbetering van gemeentelijke groenperkjes en bosschages. Een mooie bijkomstigheid is dat ook nog eens de sociale contacten in de buurt bevorderd worden. De aansturing en begeleiding van de projecten is sinds 2021 in handen van Twente Milieu.

Richard Pieterson en collega Walter Horck zijn namens Twente Milieu het aanspreekpunt voor dit adoptiegroen. “Vrijwilligers die een stukje groen hebben geadopteerd, kunnen bij ons terecht om hun plannen te bespreken. Samen kijken we naar de mogelijkheden. Als de wensen helder zijn, maken we een groenplan en leggen we dit voor aan de gemeente", zegt Richard Pieterson. Haaksbergen telt zo'n 70 verschillende groenadoptie-initiatieven.

Verbinding

In coronatijd lagen de aanvragen voor nieuwe projecten grotendeels stil. Inmiddels hebben zich weer nieuwe buurtbewoners gemeld en zijn er zelfs weer plannen afgerond. Walter Horck daarover: “In de Zienesch zijn we bijvoorbeeld samen met buren bezig met een plan om parkeerplaatsen aan de Emanuel de Witstraat te omkleden met nieuw openbaar groen. En in Buurse hebben we recentelijk een project afgerond”. Buurtbewoners werken met elkaar samen en komen met goede ideeën. Dit levert vaak ontzettend veel enthousiasme op. “Die verbinding met elkaar is natuurlijk ook één van de doelen van het Groenadoptie-project”, stelt Pieterson. Zodra de lopende projecten richting afronding gaan, staat op de planning om ook de bestaande initiatieven te evalueren om te kijken hoe het loopt en welke wensen er nog zijn.

Groenadoptie: zo werkt het

Voor de adoptie van een stukje groen zijn tenminste drie huishoudens nodig. Dit maakt het mogelijk om samen te werken, maar ook om elkaar af te wisselen in de vakantie of bij ziekte. Een aantal bewoners wordt samen verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen, waarvoor een overeenkomst wordt gesloten met de gemeente. Naast het onderhoud, krijgen buurtbewoners de mogelijkheid om het groen verder te verfraaien of functioneler te maken. Belangrijk is dat het adoptiegroen voor iedereen toegankelijk blijft. De overeenkomst geldt voor een periode van minimaal drie jaar. Bewoners zijn vaak zo enthousiast dat de overeenkomst meestal verlengd wordt. Het groen dat in aanmerking komt moet uiteraard eigendom zijn van de gemeente.  Bewoners die interesse hebben om een stukje gemeentelijk groen te adopteren, kunnen een mail sturen naar buurtman@twentemilieu.nl.

Meer nieuws

Nieuws overzicht