Omgevingsvisie

Gepubliceerd: 24-6-2024

Wat moet Haaksbergen zéker houden? En wat zijn de komende jaren grote opgaven binnen de gemeente? De gemeente Haaksbergen vroeg het inwoners van alle leeftijden en uit alle kernen en ging in gesprek met professionele en maatschappelijke organisaties. De opbrengst wordt gebruikt voor een omgevingsvisie, waarin komt te staan hoe de fysieke leefomgeving er in 2040 uit moet komen te zien. De eerste stappen richting die visie zijn gezet. Tijd voor een terugkoppeling én een vervolg.

Op tal van locaties is afgelopen maanden met mensen gesproken: in supermarkten, bij een uitvoering van een toneelvereniging, bij sportverenigingen, een vitaliteitsbeurs. Inwoners werd gevraagd een online vragenlijst in te vullen en er waren bijeenkomsten met diverse organisaties. Duidelijk werd dat Haaksbergen enkele mooie kernkwaliteiten toegedicht krijgt. Het noaberschap en verenigingsleven werden bijvoorbeeld geroemd, net als de kernen waar mensen samen kunnen komen. Veel waardering is er ook voor het groene buitengebied. Koester wat je hebt, zeggen de meeste mensen daarover. En: nieuwe plannen mogen geen afbreuk doen aan deze kernkwaliteiten.

Belangrijkste opgaven

Niet alleen is er geluisterd naar inwoners. Uiteraard is ook gekeken naar de effecten van bestaand overheidsbeleid en naar trends en ontwikkelingen. Aan de hand van al die informatie bij elkaar opgeteld zijn de belangrijkste opgaven voor Haaksbergen geformuleerd. Met andere woorden: wat staat Haaksbergen de komende jaren te doen, als het gaat om de fysieke leefomgeving? Er zijn drie centrale thema’s, waarbinnen deze opgaven zijn omschreven. Dat zijn een Toekomstbesteding buitengebied, Krachtige kernen en Samen sociaal. Binnen het thema Toekomstbestendig buitengebied gaat het meer concreet bijvoorbeeld om de boerderijen van stoppende agrariërs of om beken en sloten die de gevolgen van weersextremen kunnen opvangen.

Vertrekpunt

Bij het thema Krachtige kernen kan gedacht worden aan voldoende woningen en de aantrekkelijkheid van het centrum voor startende winkeliers. Een voorbeeld van een opgave binnen Samen sociaal is het vinden van een goede balans tussen mensen die zorg nodig hebben en het aanbod dat in Haaksbergen voorhanden is. De kernkwaliteiten en opgaven heeft de gemeente verwoord in een notitie, die na te lezen is op samenhaaksbergen.nl. De notitie vormt het vertrekpunt voor het vervolg, namelijk het vinden van oplossingen en oplossingsrichtingen.

Bijeenkomsten

Ook bij de volgende stap worden inwoners weer betrokken. In september zijn er vijf bijeenkomsten verspreid over Haaksbergen. Daarover volgt later meer informatie. Burgemeester Rob Welten is tevreden met de opbrengst tot nu toe: “En dan vooral omdat ik vind dat inwoners veel kennis bezitten over wat Haaksbergen nodig heeft. Ik wil dan ook iedereen complimenteren die tot nu toe heeft meegedacht. Dit helpt om deze belangrijke omgevingsvisie ook écht van de omgeving te laten worden!”

Omgevingsvisie

De gemeente ontwikkelt een omgevingsvisie:  een omschrijving van hoe de leefomgeving van Haaksbergen, Buurse, Sint Isidorushoeve en het buitengebied eruit moet zien in 2040. Deze omgevingsvisie fungeert de komende jaren als een soort kompas bij keuzes over de inrichting van de leefomgeving. In Nederland moeten alle gemeenten zo’n visie opstellen.De gemeente Haaksbergen wil bestaande kwaliteiten behouden of zelfs versterken en ruimte geven aan nieuwe ontwikkelingen.

Meer nieuws

  • Spreekuur Natura 2000

    1-7-2024

    Provincie Overijssel nodigt u uit voor het Natura 2000-spreekuur....

  • Rondleidingen Waarveld

    27-6-2024

    Deze zomer worden weer rondleidingen op Het Waarveld gegeven....

  • Kracht van samen

    26-6-2024

    Bijeenkomsten over behoud van leefbare samenleving op 2, 3 en 4 juli....

Nieuws overzicht