direct naar inhoud van 4.11 Verkeer
Plan: Bedrijventerrein Stepelerveld, fase 1
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1081-0001

4.11 Verkeer

Ten behoeve van het ontwikkelen van het bedrijventerrein Stepelerveld fase 1 is op 9 maart 2007 een analyse op het gebied van verkeer uitgevoerd. Ten behoeve van de verdere ontwikkeling van het bedrijventerrein Stepelerveld in zijn geheel is dit onderzoek in 2010 geactualiseerd. De voornaamste bevindingen uit het onderzoeksrapport die van toepassing zijn op fase 1 zijn in het onderstaande weergegeven. Voorts is het onderzoeksrapport integraal als bijlage 9 bij deze toelichting opgenomen.

Resultaten verkeerskundig onderzoek

De verkeersafwikkeling van het bedrijventerrein Steperlerveld zal in de eindsituatie plaatsvinden enerzijds via het bestaande bedrijventerrein Stepelo en anderzijds via de Kolenbranderweg. In fase 1 zal de verkeersafwikkeling via het bestaande bedrijventerrein Stepelo plaatsvinden.

De capaciteit van de bestaande Kolenbranderweg zal op de functie van ontsluiting van Haaksbergen op de N18 en de ontsluiting van het bedrijventerrein Stepelerveld worden aangepast. Hiervoor is een nieuw bestemmingsplan ' Buitengebied, partiële herziening Kolenbranderweg' in procedure.

Er zal geen extra aansluiting op de Hengelosestraat worden aangelegd en sluipverkeer over het bedrijventerrein zal worden voorkomen, zie onderstaande afbeelding.

 

afbeelding "i_NL.IMRO.0158.BP1081-0001_0009.jpg"

Voor de eerste fases, ca. 12 hectare bruto, die worden uitgevoerd aan westzijde van het plangebied is een ontsluiting via het bestaande bedrijventerrein Stepelo voorzien, dat net ten zuiden van het nieuwe bedrijventerrein ligt.

De ontsluiting in de eerste fases worden gerealiseerd vanaf de rotonde van de Hengelosestraat via de Metaalstraat en de Bouwstraat. Voor de ontsluiting in de eerste fases is dus de bestaande vormgeving van het wegennet op bedrijventerrein Stepelo het uitgangspunt.

Gegeven het ontwikkelingstempo van circa. 3 ha per jaar en een start van de bedrijvigheid in 2012 wordt aangenomen dat ontsluiting via de Bouwstraat en het bestaande wegennet tot 2015 zal moeten kunnen functioneren.

Een gemengd bedrijventerrein als deze van 12 ha bruto genereert op een matig stedelijke locatie circa 2.000 motorvoertuigen per werkdag. Omdat het bestaande gemengde bedrijventerrein Stepelo twee maal zo groot is wordt aangenomen dat deze 4000 voertuigen genereert. Samen moet via de rotonde Metaalstraat - Hengelosestraat dus 6000 motorvoertuigen afgewikkeld worden.

De bestaande wegen kunnen de bovengenoemde intensiteiten goed aan. Het aantal voertuigen op de Hengelosestraat wordt hiermee verhoogd van 13.000 naar 15.000 voertuigen per etmaal. Dit is geen probleem.

Het drukst zal het zijn op de Metaalstraat bij de rotonde Hengelosestraat. De rotonde heeft een capaciteit van 20.000 voertuigen per etmaal. De rotonde moet het verkeer aankunnen temeer daar het een drietaksrotonde is met relatief weinig conflictbewegingen.

Spits

De dominante stroom in de ochtendspits is zuid-noord. In de avondspits is dat omgekeerd (noord-zuid).In de ochtendspits zal een conflict tussen verkeer uit het noorden, dat naar het bedrijventerrein toe wil, en het zuid-noord verkeer voor wachtrijen kunnen zorgen. De richting noord-zuid kent weinig conflicten omdat de aantakking Metaalstraat aan de oostkant zit. In de avondspits zal het verkeer daarom weinig problemen kennen.

Conclusie ten aanzien van verkeer voor bedrijventerrein Stepelerveld fase 1

Het bestaande wegennet heeft voldoende capaciteit om het extra verkeer van de eerste fases van Stepelerveld goed te kunnen verwerken. De overige fases kunnen worden ontsloten via de Kolenbranderweg en de nieuwe N18.